Skip to main content
Niet gecategoriseerd

Interactieve Vuilnisbak Notities: Onderdelen

By 30 January 2022No Comments

Na mijn plannen te hebben gepitched, heb ik een GO gekregen om te starten. We zijn tot het besluit gekomen om voor de Bluetooth-Vuilnisbak te gaan. De eerst volgende stap is om onderdelen uit te kiezen en te bestellen

Ik heb de onderdelen onderverdeeld in een aantal groepen

Stroom

Alles wat direct met stroom toevoer en opslag te maken heeft. Er moet hierin een belangrijke keuze gemaakt worden; Zonne-energie, handmatig vervangen van accu of netstroom.

Geluid

 • Versterker
 • speakers

Aansturing en sensoren

 • Dit wordt waarschijnlijk de RaspberryPi en benodigde aansluiting (zoals een jack uitgang).
 • Als sensor gebruik ik een PIR sensor.
 • Knoppen

Licht en schermen

 • led-strips
 • monochrome display

Stroom

Stroom is gelijk het lastigste omdat het nog niet vast staat op welke manier de vuilnisbak stroom gaat krijgen. De voorkeur van de opdrachtgever is om geen netstroom aan te hoeven leggen. Er zijn 2 andere opties:

 1. De vuilnisbak heeft een zonnepaneel die stroom opwekt.
 2. De vuilnisbak heeft een accu die handmatig vervangen en opgeladen word.

Aansturing en sensoren

Mijn voorkeur voor de controller gaat uit naar de Raspberry Zero W (v1). Deze gebruikt weinig stroom en heeft veel processing power.

Paar dingen waar ik rekening mee moet houden:

 • De RPi Zero W heeft geen jack uitgang voor geluid. Er zijn hiervoor wel add-on boards beschikbaar.
 • Een RPi kan corrupt geheugen krijgen als deze uitvalt zonder af te sluiten. Dit is waarschijnlijk op te lossen door bij lage stroomreserves, zichzelf af te sluiten en opnieuw op te starten als dit weer is bijgevuld.
 • Ik moet onderzoeken welke versie van dit bord het laagste stroomverbruik heeft.

Als sensor gebruik ik waarschijnlijk een simpele PIR sensor. Deze zijn betrouwbaar en werken zonder licht. Eventueel kan er een microswitch worden gebruikt als het blijkt dat een PIR te gevoelig is.

Eventueel komt er nog een knop voor eventuele input van de gebruiker (verbind met bluetooth, muziek uitzetten)

Voor de “feestelijke” uitstraling gebruik ik LED-strips. Mijn eerste idee was om een ledmatrix aan te schaffen. Helaas kwam ik er al snel achter dat de afmetingen en pixeldichtheid die beschikbaar was niet aansloot bij mijn behoefte.

Omdat er hier ook rekening gehouden moet worden met het stroomverbruik ga ik voor ledstrips met 30px per meter. (uitgaande van ws2812b stroomverbruik is dan max 0,6mA * 30 = 18mA per meter) Op dit moment denk ik 5 meter te gebruiken. (5*18=90mA)

Verder gebruik ik waarschijnlijk alleen een monochrome schermpje om een aantal data aan de gebruiker te laten zien (tijd over om af te spelen, stroom?, klaar om te verbinden)

Geluid

De specifieke keuze hierin hangt af van de stroom mogelijkheden.  Grofweg zijn er 2 keuzes: 5v amplifier VS 12v amplifier.
De 12v versie heeft mijn voorkeur maar gebruikt vele malen meer stroom dan de 5v versie. De voordelen zijn: harder geluid en betere kwaliteit.
Ik ga onderzoeken of een 5v amp. genoeg volume heeft om hoorbaar te zijn in de setting waar de vuilnisbak komt te staan. Als dit niet zo is, is de 12v amp. een vereiste.

Geluidskwaliteit heeft een lagere prioriteit hierbij, alhoewel het wel een minimaal bereik moet hebben.

Komende weken ga ik langs bij de locatie om testen hoeveel geluid er maximaal gebruikt kan worden zonder dat er overlast veroorzaakt word.

Leave a Reply